Doğruer Ankara Şubesi, uzman ithalat ekibi yoğunlukla Sağlık Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere tüm bakanlıklar ve bağlı kurumlarda alınması gereken ithalat izinleri, lisans, ruhsat ve tescil işlemlerini başından sonuna kadar yönetir. Süreçte yer alan;
Ayrıca ilgili birim konusu ile ilgili kamu kurumu ile toplantılar tertip eder, sunumlar hazırlar ve sunar, kamu nezdinde firmayı temsil eder. Bu birim Türkiye’deki tüm bakanlık, kurum ve kuruluşlarda organizedir.
İşlem yoğunluğu yüksek olan bakanlık, kurum ve kuruluşlar.
İlaç, ilaç etken madde, yardımcı madde, ilaç ruhsatlandırma, kozmetik, biyosidal, tıbbi cihaz ve bağlı tüm ithalat izinleri Sağlık Bakanlığı izin ve denetimine tabidir.
*İthal ve İmal Tüm İlaç Ruhsatlandırma İşlemleri
26 Mayıs 1928 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu” ile ülkemiz piyasasına sunulacak beşeri tıbbi ürünler için ruhsat düzenlenmeye başlanmıştır.
Ülkemizde piyasaya sunulacak her ürünün Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan ruhsat alması gerekmektedir.
Ruhsatlandırmaya dair tüm süreç tarafımızca yürütülmektedir.
*Kozmetik Bildirim İşlemleri ve ihracat sertifikası
İthal edilen tüm kozmetik ürünlerin, 5324 sayılı Kozmetik Kanunu ile 8157sayılı Kozmetik Yönetmeliği kurallarına göre Sağlık Bakanlığı’nın geliştirmiş olduğu Ürün Takip Sistemi’ne (ÜTS) bildirimlerinin yapılması gerekmektedir.
Kozmetik ürünlerin ambalaj, Türkçe etiket ve içerik kontrolün sağlanarak, tecrübeli uzmanlarımızca profesyonel olarak işlemleriniz yönetilerek bildirimleriniz tamamlanmaktadır
*Kozmetik Ürünler için İhracat Sertifikası
Kozmetik ürün ihracatı için kozmetik ürün üreticilerinin ürettikleri ya da fason olarak ürettirdikleri ürünlerin, ihracatını gerçekleştirebilmek için Sağlık Bakanlığınca verilen ihracat sertifikasını alma zorunluluğu vardır. Profesyonel olarak işlemlerinizin yönetilerek sonuçlandırılmaktadır.
*Doğal Mineralli Sular ve İçme Suyu İthalatı Kontrol Belgesi
İçme suları ve doğal mineralli suların ithalatı için Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü mevzuatları gereği kontrol belgesi alma zorunluluğu vardır.
Belirtilen tüm izin süreçleri uzman ekibimiz tarafından dosya hazırlığı, bakanlığa başvuru yapılması, takibi, analiz süreçleri ve sonuçlandırılması olarak yürütülmektedir.
*Kontrole Tabi Psikotrop Maddelerin İthalat ve İhracat Permi İzni
İthal ihraç permi alım süreci;
Sağlık Bakanlığının Özel İznine Tabi Maddelerin İthalat Denetimi Tebliği ekli listelerinde yer alan maddeleri ithal etmek isteyen firmaların ithalat için ithal permi gümrükte devir işlemi için kayıt belgesi alma zorunluluğu vardır.
Uyuşturucu ve psikotrop madde sınıfındaki kimyasalların ithalat, ihracat ve iç piyasa satışları Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından denetlenmektedir.
Belirtilen tüm izin süreçleri uzman ekibimiz tarafından dosya hazırlığı, bakanlığa başvuru yapılması, takibi ve sonuçlandırılması olarak yürütülmektedir.
*Özel Tıbbi Amaçlı Gıda(ÖTAG),Enteral Beslenme Ürünü Üretim, İthal İzin ve Ruhsat Alımı
Doğuştan olan metabolik hastalıklarda (fenil ketonüri, galaktozemi, homosistinüri, msud…vb. gibi), enzim bozukluğu olan ve/veya malabsorbsiyona yol açan hastalıklarda (kistik fibrozis vb.) ve özellikle ağızdan besin alımı olmayan veya yeteri kadar besin alamayan hastaların (onkoloji, metabolik hastalığı veya malabsorbsiyonu olan hastalar, ameliyat öncesi ve sonrası, stres, travma durumları…gibi) beslenmelerinde kullanılan ürünler ÖTAG (Özel Tıbbi Amaçlı Gıda’) olarak tanımlanmaktadır.
Söz konusu ürünler 24.12.2001 tarih ve 24620 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliği kapsamında değerlendirilmekte olup bu ürünlerin ithal izni, satış izni, üretim izni, devir işlemleri Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yürütülmektedir
ÖTAG ürünlerinin ticaretinin gerçekleştirilebilmesi için İthal izni, satış izni, Üretim izni ve deviriznine dair tüm süreçler tarafımızca takip edilip sonuçlandırılmaktadır.
*İlaç, ilaç etken maddeleri, yardımcı maddelerin ithalat ve Piyasaya Sunum İzinleri
Doğrudan insan sağlığında kullanılan ilaçlar, ilaçların üretiminde kullanılan etken maddeler, ham maddeler ve yardımcı maddelerin ithalat izinleri, kontrol belgesi işlemleri, ilgili muafiyet belgeleri ve ithalat geri bildirimlerinin tamamı Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun izin, takip ve denetimi altındadır.
*İlaç İhracatlarında gümrüğe sunulması gereken Uyuşturucu Psikotrop Madde İhtiva Etmediğine Dair Gümrük Bilgilendirme Yazıları
İlaç ihracatlarının gerçekleştirilebilmesi için Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Uyuşturucu ve Psikotrop Maddeler Kontrol Birimi tarafından düzenlenen, ihracatı yapılmak istenen ilaçların uyuşturucu veya psikotrop madde içermediğine dair gümrük bilgilendirme yazısı alınması gerekmektedir.
*Tıbbi Cihaz, İn Vitro Tanı Amaçlı Tıbbi Cihaz, Vücut Dışında Kullanılan (İn Vitro) Tıbbi Tanı Cihazlarının İthalatı ve ÜTS Kayıt İşlemleri
Hastalığın ve sakatlığın; tanısı, önlenmesi, izlenmesi, tedavisi veya hafifletilmesi için yazılım ve sistemi bulunan tıbbi cihazların ithalatı sonrasında Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından geliştirilen ve büyük bir denetim ağına sahip olan Ürün Takip Sistemi(ÜTS) iç piyasa satışı öncesinde kayıt edilmesi, geri verme alma işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
*Biyosidal Ürün Ruhsatlandırma İşlemleri
Biyosidal Ürünlerin piyasaya arz edilebilmesi için Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından Biyosidal Ürünler Yönetmeliği kapsamında belirlenmiş usullere göre ruhsatlandırılmış veya tescil edilmiş olması gerekmektedir.
*Biyosidal ürünlerin piyasaya arz edilebilmesi için mutlaka bakanlıktan ruhsatlı ve tescilli olması gerekmektedir. İlgili ruhsat ve tescil işlemleri uzman ekibimiz tarafından dosya hazırlığı, bakanlığa başvuru yapılması, takibi ve sonuçlandırılması olarak yürütülmektedir.
Doğruer Gümrük Müşavirliği olarak Ankara şubede bulunan uzman ithalat ekibimiz tarafından Ticaret Bakanlığı’na bağlı tüm kurum ve kuruluşlarda firmanız adına gerekli ithalat izinleri için dosya hazırlama, başvuru yapma, başvuru takibini gerçekleştirerek tüm kamu süreci firmanız adına yürütülmektedir.
*Gözetim Belgesi
Gözetim uygulamasının asıl amacı ithalattan dolayı vergi kayıplarının önlenmesi ve ilgili eşyanın ithalatında üzerinden vergi hesaplanacak kıymetle ilgili, birim başına asgari bir fiyat belirlenmesi işlemidir. Gözetim uygulamasına alınan eşya yalnızca Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek olan Gözetim Belgesi ile ithal edilebilmektedir.
*Kota ve Tarife Kontenjanı Belge Alımı
“İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi” mevzuatında belirlenen, gözetim, kota ve tarife kontenjanı belgeleri çerçevesinde aşağıdaki hizmetleri sunar.
-Mevzuat bilgilendirmelerinin yapılması ve kapsamdaki ürünlerin belirlenmesi,
-Gümrük vergisi ve eş etki vergi muafiyetlerinden faydalanılacak kota ve tarife kontenjanının dağıtım yöntemine bağlı olarak başvuruların yapılması,
-Bakanlık nezdinde tüm sürecin takibi,
-Alınan belgelerin Doğruer.Online sistemine entegre edilerek, miktar ve süre takibinin yapılması.
*Kimyasal Silahlar Sözleşmesi Ekinde Yer Alan Kimyasal Maddelerin İthalat İzni(KSS İZNİ)
Yasal silahların geliştirilmesinin, üretilmesinin, stoklanmasının ve kullanılmasının yasaklanması ve bunların imhası ile ilgili maddelerin yanı sıra Kimyasal Silahlar Sözleşmesi Ekinde Yer alan Kimyasal Maddelerin İthalatına İlişkin Tebliğin amacı, Ek-1, Ek-2 ve Ek-3’te tebliğ ekli listelerinde yer alan yer alan ürünlerinithalatına ilişkin gerekli süreç yönetiminin tamamında hizmet sunmaktayız.
*Geçici İhracat Süre İzni
Gönderildiği ülkede geçici bir süre kaldıktan sonra ve bu süre zarfında herhangi bir değişikliğe uğramaksızın Türkiye’ye getirilecek olan eşyanızın gümrük işlemleri için gerekli takip ve hizmet sunulmaktadır.
*Ticaret Politikası Savunma Araçları
Ticaret Politikası Savunma Araçları, , benzer veya doğrudan rakip mallar üreten yerli üreticilerin ithalattan (ciddi) zarar görmesinin önüne geçmek amacıyla başvurulan, dampinge karşı önlemler, sübvansiyona karşı önlemler ile korunma ve gözetim önlemlerinin bütününe verilen genel isimdir. Ticaret politikası savunma araçları kapsamında aşağıda yer alan tüm başvuru süreçlerinde hizmet verilmektedir.
Damping ve Sübvansiyon
Korunma Önlemleri
İzleme ve Önlemlerin Etkisiz Kılınması
Türk İhraç Ürünlerine Yönelik TPSA Önlemleri
*Kullanılmış Makine İthal İzni
Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye’ye kullanılmış makine ithalatına ilişkin mevzuat düzenlemeleri kapsamında, hükümlerin doğru uygulanabilmesi ve mümkünse teşviklerden faydalanılması adına süreç yönetimin doğru yapılması önemlidir.
Bu doğrultuda, teknik düzenlemelerin ve teşviklerin en efektif şekilde uygulanabilmesi adına destek olmaktayız.
*Hizmet vermekte olduğumuz diğer işlemler aşağıda yer almaktadır.
* İzin Belgesi (Kıymetli Kağıt) * İzin Belgesi (Kamu İthalat) *İthal Şahadetnamesi *Nihai Kullanım Sertifikası
Akaryakıt haricinde kalan petrol ürünlerinin ithalatında alınması gereken ithal izinleri ve madeni yağ lisansı öncelikli olmak üzere lisans alımları için firmanız adına tüm süreç yürümektedir.
*Akaryakıt Harici Ürün Uygunluk Belgesi
Akaryakıt haricinde kalan petrol ürünlerinin yurt içi ve yurt dışı kaynaklardan temini EPDK tarafından izin ve denetime tabidir.
Akaryakıt Haricinde Kalan Petrol Ürünleri tebliğin 5. Maddesinde yer alan durumlar hariç hem yurt içi kaynaklardan temininde hem de yurt dışı kaynaklardan temininde uygunluk izni alınması gerekmektedir.
Gerekli kontroller sağlanarak EPDK Uygunluk Belgesi başvuru, takip ve sonuçlandırma hizmeti verilmektedir
*Lisans İşlemleri
Madeni Yağ Lisans Alımı İşlemleri
Şeker Dairesi Başkanlığı
-Yüksek Yoğunluklu Tatlandırıcı Uygunluk İzni ve Kapama Süreçleri
-Şeker İhraç Ön İzni
Yüksek Yoğunluklu Tatlandırıcı İthalatında ithalat öncesinde alınması gereken izin ve ithalinin ardından kullanımının izlenmesine dair rapor hazırlık süreçleri ile Şeker ihracatında alınması gereken izinler hususunda aşağıda yer alan izinlerin düzenlemesi adına hizmet vermekteyiz.
TAPDK (Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu)
-İthalat Ön Değerlendirme Belgesi
-İthalat Uygunluk İzni
-Dağıtım Uygunluk Belgesi
Etil Alkol ve Metanolün Üretimi ile İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Kapsamında yer alan Etil Alkol ve Metanol ürün ithalatında Tarım Bakanlığına bağlı TAPDK biriminden alınması gereken aşağıda belirtilen izinler konusunda gerekli takip ve hizmet sunulmaktadır.
*İSGÜM Kontrol Belgesi
İthalatı yapılmak istenilen boya ve boya kimyasalları (benzol, toluen, Hekzan, white sprit, solvent, aerosol, çözücüler ve incelticiler) , sanayi yapıştırıcıları gibi kimyasalların ithalatında mevzuat gereği gümrüğe sunulmak üzere alınması gereken bir izin belgesidir.
Gerekli kontroller sağlanarak İSGÜM kontrol belgesi başvuru, takip ve sonuçlandırma hizmeti verilmektedir.
DIŞİŞLERİ VE KONSOLOSLUK
Firmanın bağlı bulunduğu Ticaret Odası ve Valilikten onay yaptırmasının ardından ilk olarak Dışişleri Tasdik işlemi ardından ise ilgili Konsolosluk tasdik işlemleri saha elemanları tarafından gerekli takip ile birlikte sonuçlandırılmaktadır.
-Hava Aracı İthali
-İnsansız Hava Aracı İthali
-Parça İthali
-Deniz Yoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Tartım Yetki Belgesi(SOLAS)
Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları (GTİP) ve tanımları belirtilen hava araçları için Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Sivil Hava Taşıtlarının İthaline İlişkin Tebliğ kapsamında, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden Uygunluk Yazısı alınması gerekmektedir.