YATIRIM TEŞVİK BELGESİ NEDİR?
Yatırım Teşvik Sistemi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yönetilmektedir. Yatırım teşvik belgesi, yatırımın karakteristik değerlerini ihtiva eden, yatırımın belirlenen asgari şartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi halinde üzerinde kayıtlı destek unsurlarından istifade imkanı sağlayan, Karar'ın amaçları doğrultusunda gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenlenen bir devlet desteği belgesidir. Yatırım döneminde yatırım projeleri kapsamında yapılan harcamalar için verilen destekleri kapsamaktadır.
Teşvik sistemi; genel teşvik belgesi ve bölgesel teşvik belgesi şeklinde ikiye ayrılmaktadır.
Yatırım teşvik sistemi destek unsurları aşağıda belirtilmiştir.
GENEL TEŞVİK BELGESİ
Bölgesel, stratejik yatırımlar ve teşvik edilmeyen yatırım konuları ile öngörülen şartları sağlamayan yatırım konuları dışında kalan tüm yatırımlara herhangi bir bölge ayrımı yapılmaksızın Genel Teşvik Belgesi verilir. Genel teşvik belgesinin destek unsurları aşağıdadır:
Genel teşvik belgesi asgari sabit yatırım tutarları; 1. ve 2. bölgeler için asgari sabit yatırım tutarı 1.000.000 TL, 3., 4., 5. ve 6. bölgeler için asgari sabit yatırım tutarı 500.000 TL olarak belirlenmiştir.
BÖLGESEL TEŞVİK BELGESİ
Bölgesel Teşvik Belgesi her ilde desteklenecek sektörler, illerin potansiyelleri ve ekonomik ölçek büyüklükleri dikkate alınarak tespit edilmiş olup, bölgelerin gelişmişlik seviyelerine göre destek unsurları değişiklik göstermektedir. Bölgesel destek unsurları aşağıda belirtilmiştir.
Bölgesel teşvik, genel teşvik unsurlarına ilave destek unsurları içerir ve aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
Teşvik uygulamaları açısından illerin gelişmişlik düzeyini gösteren bölgesel harita ve il dağılımını gösteren tablo aşağıda sunulmuştur:
Bölgesel teşvik sistemi, yatırım konusu ve bölgenin önemine göre ayrıca detaylandırılmıştır. Sistemin her alt detay belgesinde destek unsurları genelde artan oranda farklılık gösterir. Bölgesel teşvik isteminin alt kırılımları başlıklar halinde aşağıda belirtilmiştir.
NE YAPIYORUZ?
Doğruer uzmanları, yatırımcının yatırım konusuna ve bölgesine yönelik bağlı olarak süreç analizi yapar. Desteklerin en yüksek orandan alınması analizin esasını oluşturur. Yol haritası belirlendikten sonra proje başvuru dosyalarının hazırlanması, kurumlara başvuru yapılması, onaylanması, belgenin hatasız ve en verimli şekilde kullanılması ve nihayetinde tamamlama vizesi yapılmasına kadar yaklaşık beş yıl boyunca belgeyi yakın kontrolde tutarak tüm süreci yönetmesi Doğruer uzmanlarının görevidir.